söndag 25 februari 2018

Buljong den gyllene medelvägen till hälsa

Senaste tidens hälsotrend har inte undgått många, men kanske alla
inte hunnit med det allra senaste Bone Broth, som helt enkelt är
gammal hederlig buljong gjort på ben från nötkött eller kyckling.
Efter tagit redan på hälsoeffekterna bestämde jag mig för att prova
göra min egen. Nedan är ett recept på buljong gjort från ben av nötkött
från Ängavallen  i Vellinge som föder upp egna kor som får beta riktigt
gräs. Viktigt att använda ekologiskt och har man en Slowcooker i sitt kök
underlättar det, överväger själv att investera i en sådan.

1 - 1 1/2 kg märgben
3 - 3 1/2 vatten beroende på mängd ben
Saften från 1/2 citron
1 msk äppelcidervinäger
2 lagerblad
1 msk havssalt
Några hela pepparkorn
2 morötter
1 palsternacka eller annan valfri grönsak efter smak
1 gul lök
några vitlökar om önskas
släng ner kryddor färska eller torkade

Låt koka upp försiktigt under bevakning sedan sänk värmen på svag
värme, det ska vara s k "slow cooking" man kan låta det stå och sjuda
allt från 24 tim till 48 tim. Efter svalnat sila buljongen och förvara den i
kylskåp under max 5 dagar eller frys ner den till annat tillfälle.
Drick den som den är eller använd i soppor eller i såser.
När buljongen stelnat läggs ett fettlager ovanpå som man kan spara
och använda till stekning. Lycka till!









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar