Känns långt borta att kunna resa just nu speciellt till L A,
som vi brukar göra ett par gånger om året. Nästan som
livet är på "hold". Är inte någon person som gillar hösten
när vinden viner utanför huset då kryper det i kroppen på
mig. Inom den Indiska Ayurveda (läran om livet) finns det
tre doshor, man kan kalla det för personligheter för att förenkla
det hela. Vata (vind), Pitta (eld) och Kapha (jord). Oftast har man
alla tre men en av dom är mer dominant. Min dosha är Vata
och hamnar lätt ur balans vilket är vanligt för just denna
personlighet. Har ganska späd kroppsbyggnad, torr hy, är frusen,
irriterad tarm, behöver rutiner, och kan blir väldigt orolig utan
anledning. Har många bollar i luften och får mycket idéer som
oftast ej är genomförbara. När jag började läsa om detta var det
mycket som föll på plats. Visst får man ta det med en nypa salt
men samtidigt är det en hel del kunskap som man kanske inte
skulle fått om man inte letar utanför det konventionella.
För er som är nyfikna finns det en Ayurveda quiz på nätet där man kan få
svar på vilken dosha man är. Under denna tid som man nu befinner
i passar det ju ganska bra att göra en inre resa i stället. Namaste:)
torsdag 10 september 2020
Fast i en dröm
torsdag 3 september 2020
Vad jag behöver
Jag tar alla tillfällen att vara utomhus för att må så bra som
möjligt. Att vara ute i naturen har alltid varit viktig för mig så
länge jag kan minnas. Det är en väldigt stark hälsohets just nu med
mirakelkurer överallt, prova detta.....eller denna vitamin....eller varför
inte denna ört......en miljard industri som väller fram. Inte konstigt att
man blir stressad!
Kan det vara så att det vi behöver mest finns utanför dörren
och kostar ingenting. Bara gå ut, göra en picknick, en skogs-
promenad eller vandra längst en strand om man bor vid havet.
Ganska enkelt recept som är bra för både själ och hälsa.
söndag 30 augusti 2020
Pumpa soppa
Pumpa soppa är något som i alla fall jag förknippar med hösten
när man längtar efter något som har mycket smak och värmer.
Denna soppa är gjord på Butternut squash som går att få tag på
hela året. Går att variera med olika toppings för att göra den lite
mer mättande.
ca 500 gr butternut squash
1 äpple
1 lök
2 - 3 vitlökar
5 - 6 dl hönsbuljong
1 burk kokosmjölk
1/2 tsk sambal oelek
1 msk riven ingefära
1- 2 tsk honung
1 msk lime saft
Topping:
pumpakärnor
hackad röd
paprika
färsk
koriander
Skär
pumpan, löken och äpplet i lagom stora bitar. Fräs i lite smör i en
gryta i ca 5
minuter. Tillsätt
buljongen och låt soppan koka upp och låt
sjuda i ca 15 min tills pumpan blivit
mjuk.
Mixa soppan
med en mixerstav. Rör ner kokosmjölken och smaksätt med ingefära,
vitlök,
sambal oelek och honung. Låt soppan försiktig koka upp igen och avsluta
med
limesaft och smaka
av om det behövs mer salt och peppar. Innan serveringen
garnera med koriander, paprikatärningar och pumpakärnor. Jag brukar även ringla
över lite olivolja över som jag tycker förhöjer
smakerna.
torsdag 27 augusti 2020
Från kaos till inre lugn
Kanske detta låter märkligt, men jag känner mig tacksam att jag
drabbades av utmattningssymtom. Fick drastiskt ändra kurs och
lära mig navigera på ett nytt sätt, ta sikte på en inre resa i stället.
Fråga mig själv varför jag överreagerar på minsta grej, varför jag
dömer andra i stället för att se mina egna problem. Min otålighet blev
en ond cirkel i stället för att arbeta metodiskt med en sak i taget, för många
bollar i luften blir bara till kaos. Det är sådan befrielse att komma till insikt
att saker och ting måste förändras. Släppa taget kommer bli mitt motto,
att inte stånga mig fram längre för att lyckas. En sak är säkert ingen kan förutse
vad som väntar där ute.....man måste bara ha tålamod och använda tiden till
att bestämma sig för att inte låta de negativa krafterna ta överhand.
En period av återhämtning är guld värt!
fredag 14 augusti 2020
Sommarlov i hemmet
Fördelarna med att bo i Falsterbo är att det känns som man har sommarlov
året runt. Speciellt om vädret visar sig från sin bästa sida som det har gjort
nu på slutet av denna sommaren. Har varit rätt mycket att göra med webshopen,
men stor skillnad att inte behöva vara i en butik hela dagarna och en härlig känsla
att kunna sticka ner till stranden när som helst när man har lust.
Min kreativa sida får jag genom att testa nya recept från när och fjärran,
med fokus på hälsa. Minskat intag av socker och alkohol.
Klimakteriet har gjort sig tillkänna så det är bara att lyssna på alla signaler.
Sunda vanor och sömn, lagom motion med promenader på stranden och lite
hemma gympa. Ingen stress......för jag har ingen brådska längre:)
måndag 6 juli 2020
Asiatisk Zucchini sallad
av grönsaker är representerade. Att variera sin kost med mycket fiber
och grönsaker är väldigt bra för tarmfloran så känner man för att boosta
sitt immunförsvar lite extra passar denna rätt.
Vill man göra den lite matigare är det bara att steka på lite kyckling
eller som jag gjort i detta receptet marinera lite räkor och lägga i.
det behövs. Fräs räkorna eller scampin någon min på varje sidan i sin
marinad och ställ åt sidan och pressa över lite limesaft.
strimla rödkålen, skär upp paprika och vårlök i lagom stora bitar.
Lägg upp i skålar ruccolan först sedan zucchinin och resten av grönsakerna,
lägg i räkorna toppa med koriandern och ringla jordnötsdressingen över.
torsdag 4 juni 2020
Nyttigare choklad muffins
och mindre söta. För att maximera chokladsmaken hackar jag i 70%
mörk choklad. Smakar ljuvligt till morgonkaffet då jag brer på rikligt
med cream cheese. Inspirationen är från Food pharmacy´s hemsida
som har mycket matnyttigt och som jag kan rekommendera.
Jag har skaffat en muffinsplåt som är för 12 st och brukar bli lagom
antal för de flesta recept. Använder vanliga muffinsformar som jag lägger i som
jag smörjer med lite fett, i dessa tog jag lite kokosfett. Risken är ganska
stor att de fastnar nämligen. Gräddas i ugnen på 175 grader.
- 3 st gärna lite större bananer
- 1 dl kokosolja
- 2 ägg
- 1 dl durramjöl
- 3/4 tsk bikarbonat
- 1/2 tsk salt
- 2 tsk vaniljsocker
- 3 msk kakaopulver
- 50 gr hackad 70 % mörk blockchoklad
Mosa bananerna tillsammans med kokosoljan gärna i en matberedare
eller med en gaffel. Tillsätt äggen och blanda till smet.
I en annan bunke blanda alla torra ingredienser ordentligt och lägg ner
den hackade chokladen. Blanda ihop allt genom att hälla banansmeten
över de torra ingredienserna, vänd ner det med hjälp av en slev och rör
ordentligt från botten så att allt blandas väl.
Med hjälp av en sked lägg upp i muffinsformarna nästan ända upp.
Strö lite flingsalt över innan de går in i ugnen. Grädda ca 16 min, gör
gärna ett stickprov som ska vara torr då är de klara.
Nästa som cupcakes blir dessa och sååå goda!! Se bild nedan där jag pudrat
med lite florsocker på. :)